Vo veku 83 rokov zomrel filmový herec Omar Sharif

10.07.2015 Celý región

Káhira 10. júla (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel dnes egyptský filmový herec Omar Sharif, známy z titulov ako Lawrence z Arábie či Doktor Živago. Informovala o tom stanica BBC.

"Herca postihol dnes poobede v nemocnici v Káhire srdcový infarkt," uviedol jeho agent Steve Kenis, ktorý v máji potvrdil, že Sharifovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu.

Sharif bol držiteľom troch Zlatých glóbusov a jedného Césara, raz ho nominovali na Oscara. Jeho posledným filmom bola snímka Rock the Casbah z roku 2013. Zanechal po sebe manželku a syna.

Egyptský herec Omar Sharif trpel úplnou stratou chuti do jedla a únavou. Uviedol to dnes jeho blízky priateľ a bývalý egyptský minister pre pamiatky Záhí Hawás, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa Hawása bude mať Sharif pohreb v nedeľu. Riaditeľ združenia egyptských hercov Ašraf Zákí to však poprel, tvrdiac, že zatiaľ nie je stanovený žiadny termín a konanie poslednej rozlúčky so slávnym hercom bude závisieť od príchodu jeho jediného syna Tárika, ktorý momentálne žije vo Francúzsku.

Sharifa prijali do nemocnice zhruba pred mesiacom po tom, ako mu diagnostikovali Alzheimerovu chorobu.

"Bol to fenomén a unikát. Každý sníval o tom, že bude ako Omar Sharif. Domnievam sa však, že niekoho ako on už Egypt mať nikdy nebude," uviedla podľa agentúry AP jeho rodáčka Jusra, všeobecne považovaná za najväčšiu egyptskú herečku uplynulých 30 rokov, ktorá ho prirovnala k "vybrúsenému diamantu".

Sharif debutoval na striebornom plátne v roku 1954 domácim filmom Spaľujúce slnko. Ako prvý herec arabského pôvodu sa preslávil na medzinárodnej scéne v roku 1962 vďaka úlohe vo filme Lawrence z Arábie, ktorý bol jeho prvou snímkou v anglickom jazyku. Rola mu vyniesla nomináciu na Oscara.

Sharif sa predstavil i v ďalších prelomových filmoch ako Doktor Živago (1965) či Funny Girl (1968). Jeho posledným filmovým počinom je dráma Rock the Casbah z roku 2013. Herec je držiteľom troch Zlatých glóbusov a jedného Césara. Jeho bývalá manželka Fátin Hamámová, tiež herečka, zomrela v januári.

Na Slovensko zavítal v roku 2008, keď si na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach prevzal prestížne ocenenie Hercova misia.
 
 
 

Vyberte región